Geurkunstproject OASIS op JEJU Island, Zuid Korea

 In deze NEUSbrief wil ik meer vertellen over mijn aankomende geurkunstproject op het schilderachtige Jeju Island in Zuid-Korea. 


Ongeveer anderhalve maand geleden werd ik benaderd door de Seoul Gourmet Organisation met het verzoek om na te denken over de creatie van een Olfactorische Tour op Jeju Island in Zuid-Korea. Er werd gevraagd of ik dit idee wilde uitwerken vanuit mijn achtergrond als geurkunstenaar en geurpsycholoog.

 

Hoewel ik nogal overweldigd was door dit bijzondere voorstel, heb ik volmondig ‘ja’ gezegd en ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van dit vulkanische eiland. Al snel ontdekte ik dat Jeju Island veel speciale tradities herbergt en de kernwaarden ‘Rotsen, Wind en Vrouwen’ communiceert. Deze kernwaarden brachten me op het idee om een vertaalslag te maken naar een speciale geurbeleving. Dit heeft geleid tot het geurkunstproject 'OASIS'.

 

De Geboorte van OASIS

‘Oase’; in het Engels ‘OASIS’ - een acroniem dat staat voor 'Olfactory Art Sceneries In Scent'. OASIS wordt een geurkunstproject op locatie. OASIS bevindt zich op het snijvlak van artistieke expressie en de beeldende kracht van geur. Het idee van een 'Olfactory ART Tour' is hierin getransformeerd naar een verkenning van Jeju Island, waarin ik biodiversiteit, cultureel erfgoed, kunst en de geuren van het eiland wil laten samenkomen. 


De Essentie van Jeju Island Verkennen

De geuren die ik ga gebruiken voor het OASIS-project zijn als het ware ‘de essentie’ van de genoemde kernwaarden Rotsen, Wind en Vrouwen. Deze waarden zijn verweven in de geschiedenis en cultuur van het eiland en vormen zo de thematische basis voor de verschillende geurervaringen in het kunstproject. 


Rotsen: Bescherming en Vitaliteit

De kernwaarde 'Rotsen' hangt samen met de symboliek van bescherming – het is de basis van het eiland door zijn vulkanische en vruchtbare aard. De geuren die ik hiervoor heb uitgekozen houden verband met deze aspecten, zoals aroma's uit het UNESCO-erfgoed van Koreaanse sjamanistische praktijken en het rituele gebruik van de bittere sinaasappel.

 

Wind: Verspreiding en Biodiversiteit

Het element 'Wind' symboliseert in de Koreaanse traditie de verspreiding van het leven. Hierbij horen geuren van de diverse flora en een specifieke soort dennenboom die gedijt op de grond van het eiland. De belangrijke rol van bijenteelt voor het behoud van de biodiversiteit wordt meegenomen. Hiervoor heb ik bijenwas en propolis, maar ook dennenhars uitgekozen als geuren om verbinding te maken met deze ‘geest van de wind’.


Vrouwen: Erfgoed en Veerkracht

De derde kernwaarde 'Vrouwen' is een eerbetoon aan het opmerkelijke UNESCO-erfgoed van de Haenyõ - de moedige duikende vrouwen van Jeju Island. Deze dappere vrouwen wagen zich in de diepten van de zee op zoek naar zeewier en zeevruchten. Het zijn deze oceaangeuren die hun unieke levensstijl omringen en zijn straks terug te vinden in het geurproject. Wat ik persoonlijk heel bijzonder vindt; op dit eiland vinden we, als een van de weinige plekken ter wereld, een matriarchale cultuur. Vrouwenpower dus!De OASIS ruimte

In een ruimte komen een drietal objecten met geurcomposities. Op deze objecten kunnen bezoekers liggen en genieten van de geuren. Zoals een oase beschutting biedt tegen de uitgestrektheid van de woestijn, kan ‘OASIS ‘een rustpunt zijn te midden van de drukte van het dagelijks leven; een plek waar men kan ontspannen en nieuwe ervaringen kan opdoen door middel van geuren. 


Voor wie het niet (meer) weet: hoe werkt geurbeleving?  Geur heeft als enige zintuig een rechtstreekse verbinding met dat deel van onze hersenen waar ons gevoel en herinneringen worden gevormd en besloten liggen. Door het ruiken van de speciale geuren op deze bijzondere locatie, wordt deze herinnering geankerd. Wanneer we opnieuw aan de geuren ruiken op een later moment, kan de herinnering, met bijbehorend gevoel, worden opgeroepen.

Het Festival 

 

De hele ‘Olfactory art tour’ is inmiddels opgedeeld in een aantal elementen. De tour zal bestaan uit de ervaring van het OASIS-project tijdens het festival waar ook wordt gekookt wordt door Koreaanse top-chefs, moderne dans te zien is (geïnspireerd op wierook) en waar ik ook elke dag een lezing met geurbelevingen geef.  Daarnaast wordt er een documentaire over de totstandkoming van het kunstproject gemaakt.

 

In de kunstdocumentaire worden de verschillende unieke geurlocaties vastgelegd. De Olfactory ART tour staat onder leiding van Rose Han, de drijvende kracht achter de Seoul Gourmet Organisation. Het streven van deze organisatie is om nieuwe culinaire en zintuiglijke ervaringen te verkennen. Eerdere edities van het festival waren vooral gericht op top-koks die hun specialisaties toonden en lieten proeven aan het publiek.

 

Momenteel zijn we druk bezig met de organisatie van dit boeiende avontuur rond de kunst van de reukzin. Terwijl het OASIS-project blijft groeien, kijken we enorm uit naar de opening van dit multisensorische kunstproject. Van 26 tot 30 oktober zal Jeju Island het podium zijn voor dit speciale festival.

 

Je kunt de vorderingen met betrekking tot het kunstproject OASIS, de locaties en ontmoetingen volgen via dit luchtige NEUSblog of Instagram. Kijk HIER alvast naar wat filmpjes.

Of kom naar Jeju Island om het zelf te ervaren. ;)

 


Met geurende groet,

 

Claudia de Vos


Geurambassadeur.nl


De foto's in dit blog zijn gemaakt door Rose Han


(ENGLISH VERSION of this blog >) 

 

Populaire posts