Gagel heeft nut


“Het eiland naderend trof een bekende geur mijn neus. Mijn denken werd onmiddellijk in de wacht gezet om herinneringen de ruimte te geven.” Of zoals Kwetal treffend zegt in het boekje ‘De antiloog’ van Marten Toonder; ” Een breinbaas is baas over zijn brein…. Maar niet iedereen is een breinbaas. Daarom heeft de gagel nut”.

Gagel dus.Dat Gagel nut heeft en inspireert ontdekte ik tijdens een dichterlijke duinwandeling met kunstenaar en dichter Ruud Knier. Ruud kent en verkend het eiland met kunstenaarsoog en -oor en zet zijn bevindingen om in dichtregels die hij voordraagt in de omgeving waar het thuishoort: het waddeneiland Terschelling.


Ik kende het Gagelbos in Utrecht, maar had nog niet eerder kennisgemaakt met het struikje wat deze naam draagt, gagel ofwel Myrica gale. Ruud stopte bij een wat drassig stukje grond en wees op de heesterachtige begroeiing en vroeg ons de neus te gebruiken. En dat doet een Geurambassadeur graag en vaak. Maar voordat ik de essentie van de geur kon laten indalen werd er al door mijn familie-medewandelgangers de ene na de andere kreet gespuit; want jawel, zoals we weten, geur doet praten en herinneringen naar boven halen. En dat is mooi. Ons brein wordt hierdoor tijdelijk op hold gezet en gaan we over op voelen. Want eigenlijk is niemand baas over zijn brein. En daarom heeft de Gagel dus nut.

Wilde Gagel is een plantje met een 'hebberig' verleden; het staat op de rode lijst, dus ruiken mag, plukken liever niet. Het heeft een harsachtige, balsemachtige geur, wat verwijst naar het oorspronkelijke Keltische woord ‘gal’ wat balsem betekend. In het dagelijkse leven werd de plant destijds vooral als insectenverdrijver gebruikt en lokaal bij bierbrouwen toegepast voor de wat bittere smaak. In de parfum industrie wordt de olie van het (gekweekte) kruid nog steeds gebruikt en wordt deze gebruikt bij het creëren van citrus akkoorden en groene noten. 

Zo, wandelend door het organische, vrouwelijke en zachte landschap in combinatie met Ruuds gedichten, de wind en geuren werd ons gezelschap meegevoerd naar de essentie van Terschelling. Stilstaande bij de gagel deelde Ruud zijn gedachten over wat voor hem en meer eilanders, aan Terschelling doet denken. De geur van gagel, die al op zee te ruiken is en van Terschelling, Terschelling maakt.

Maak ook een poëziewandeling, een "Getijtocht" met Ruud Knier 

Gagel ruiken en meer weten over geurpsychologie? 
Boek een lezing of workshop bij uw Geurambassadeur (Connecting Scents)

Het gedicht “Ora et Labora’
uit de bundel ‘Close Up’ (te verkrijgen na de wandeltocht bij Ruud Knier)

Reacties

Populaire posts